Truck ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Για παραγγελίες και συμβουλές καλέστε στο 210 99 11 558
×
Greek_flag

Καλώς ήλθατε στο pharmagoods.gr

Truck

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Θέματα Διατροφής

Article_show_image_food--melon--bread--oregano--cherry-tomatos_2967769

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ A A

Δημοσίευση: 16 October 2013
Γράφει ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΥΓΚΡΙΔΟΥ,Msc ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας

Είναι πλέον γνωστό ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων από φρούτα και λα­χα­νικά ημερησίως είναι ωφέλιμη για την υγεία. Ειδικότερα δε, αν τα φρούτα και τα λαχανι­κά αυτά ποικίλλουν σε χρώματα. Πράσινο, μπλε, μωβ, κόκκινο, κίτρινο, άσπρο είναι τα χρώματα που συνθέτουν την παλέτα της φύσης και αποδεικνύονται πολύτιμα για τον οργα­νισμό μας. Ο λόγος είναι ότι μέσα από την ποικιλία χρωμάτων λαμβάνουμε και ποικι­λία βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών (ουσίες που δίνουν το έντονο χρώμα στα φρούτα και λαχανικά πχ χλωροφύλλη)

 

Το πράσινο

Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν φυτοχημικές ουσίες όπως η λουτεΐνη και ινδόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές. Η κατανάλωση πράσινων φρούτων και λαχανικών ωφελεί στην υγεία των οστών και των δοντιών, βελτιώνει την όραση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Τα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυλικό οξύ και ωφέλιμα για τις εγκύους αλλά και τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Συνήθη πράσινα φρούτα και λαχανικά στη χώρα μας είναι τα πράσινα μήλα, τα σταφύλια, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, το αβοκάντο, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το λάχανο, το μαρούλι, το μπρόκολο, το σπανάκι, ο αρακάς, η πράσινη πιπεριά, τα αντίβ, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια κλπ.

 

Το κίτρινο και το πορτοκαλί

            Πίσω από τα χρώματα αυτά «κρύβονται» γνωστά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή, που προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την όρασή μας και επίσης μειώνουν την πιθα­νότητα εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνων. Ημερησίως, πρέπει να προσλαμβά­νουμε τουλά­χιστον 1 μερίδα από αυτήν την κατηγορία φρούτων και λαχανικών, όπως: τα βερί­κοκα, το γκρέιπφρουτ, τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το πεπόνι, τα λεμόνια, ο ανανάς, τα καρότα, η κολοκύθα, το καλαμπόκι, οι κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές και οι πατάτες.

Το μωβ και το μπλε

            Μωβ και μπλε είναι τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία περιέχουν ανθοκυανίνες, ουσίες που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου. Επίσης, τα μπλέ και μωβ φρούτα και λαχανικά υποστηρίζουν τις λειτουργίες της μνήμης και προστατεύουν την υγεία του ουροποιητικού. Τέτοια προϊόντα είναι τα βατόμουρα, το μύρτιλο (και τα περισσότερα είδη μούρων), τα δαμάσκηνα, τα μωβ σταφύλια, οι μαύρες σταφίδες, η μελιτζάνα, το μωβ λάχανο.

 

Το άσπρο και το καφέ

            Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι άσπρα ή καφέ περιέχουν επίσης ενδιαφέροντα φυτοχημικά, όπως είναι η αλλισίνη που απαντάται στο σκόρδο. Όπως και παραπάνω, τα φρούτα και τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας, προστατεύουν την υγεία του καρδιαγγεια­κού μας συστήματος, έχουν πολλές φορές υπολιπιδαιμική δράση και μειώνουν την εμφά­νιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Συχνά βρίσκουμε στη χώρα μας λαχανικά και φρούτα αυτής της κατηγορίας, όπως: οι μπανάνες, τα άσπρα νεκταρίνια ή ροδάκινα, οι χουρμάδες, τα κίτρινα αχλάδια, το κουνουπίδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, οι πατάτες κλπ.

 

Το κόκκινο

            Τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο χρώμα προσφέρουν υγεία στον οργανισμό κυρίως από τα φυτοχημικά που περιέχουν, όπως το λυκοπένιο και ανθοκυανίνες. Βελτιώνουν τη μνήμη, συνεργούν στην υγεία των αγγείων και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Κόκκινα φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα συνηθίζουμε τα κόκκινα μήλα, τα πορτοκάλια – σαγκουίνι, τα κεράσια, το καρπούζι, τις φράουλες, τα παντζάρια, τις κόκκινες πιπεριές, τις ντομάτες και άλλα.

 

Καλό είναι να τονίσουμε ότι προκειμένου να λάβουμε όλα τα παραπάνω οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από φρούτα και λαχανικά θα πρέπει αυτά να είναι φρέσκα και βιολογικά ή τουλάχιστον να έχουν ωριμάσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπαγορεύονται από τους αρμόδιους φορείς. Τα βιολογικά προϊόντα είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) από τα συμβατικά προϊόντα και αποτελούν την καλύτερη πρόταση για μία ισορροπημένη και φυσική δια­τροφή.  Γι’ αυτό βάλτε χρώμα στο πιάτο σας για ένα πιο υγιές και όμορφο σώμα.