Truck ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Για παραγγελίες και συμβουλές καλέστε στο 210 99 11 558
×
Greek_flag

Καλώς ήλθατε στο pharmagoods.gr

Truck

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Τα αυγά "ανεβάζουν" τη χοληστερίνη. Ναι ή όχι;

Article_show_image_unknown

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ A A

Δημοσίευση: 01 April 2018

Τα αυγά "ανεβάζουν" τη χοληστερίνη. Ναί ή όχι;
 

Τα τελευταία 40 χρόνια, επικρατεί η άποψη πως η κατανάλωση αυγών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Τώρα που υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, οι συστάσεις αλλάζουν.

Οι πρώτες οδηγίες για περιορισμό της κατανάλωσης αυγού σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης προέκυψαν από:

  1. Ο κρόκο του αυγού είναι πλούσιος σε χοληστερόλη (300mg/ αυγό)
  2. Στο εργαστήριο, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν χοληστερόλη, οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
  3. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων.

Όμως, το εργαστήριο από την πραγματική ζωή διαφέρουν. Στην «πραγματική ζωή», τα αυγά δε φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στα επίπεδα χοληστερόλης και στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Η κατανάλωσή τους οδηγεί σε παράλληλη αύξηση της "κακής - LDL" και "καλής - HDL" χοληστερόλης, οπότε δεν έχει αρνητική επίδραση στον αθηρωματικό δείκτη. Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν, πως η υγεία και πιο συγκεκριμένα η καρδιαγγειακή υγεία προκύπτει από ένα σύνολο καλών συνηθειών ακόμα και όταν τα γονίδια δε βοηθούν (οικογενής υπερχοληστερολαιμία). Στις συνήθειες περιλαμβάνεται εκτός από την υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων (transκαι κορεσμένα λιπαρά).

Οι νέες οδηγίες, απενοχοποιούν το αυγό. Προτείνουν την κατανάλωση 3-6 αυγών/ εβδομαδιαίως.

Το αυγό είναι φθηνή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητων λιπαρών οξέων, χολίνης, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυσική πηγή βιταμίνης D. Προτιμούμε να το καταναλώνουμε βραστό ή ποσέ ή σκραμπλ. Τρόποι που δεν απαιτούν τη χρήση λιπαρής ύλης και τηγάνισμα. Με τα καινούρια αντικολητικά σκεύη, μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες, πλούσιες σε ποικιλία λαχανικών και θρεπτικών συστατικών ομελέτες, χωρίς τη χρήση λιπαρής ύλης.

Βάζουμε το αυγό στη διατροφή μας, ακόμα και αν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι «τσιμπημένα» και αφαιρούμε τα τυποποιημένα μπισκότα, κρακεράκια και ό,τι περιέχει μαργαρίνη και transλιπαρά.

 

Μαρίνα Μουγκρίδου
Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος
MSc Health Psychology