Δημοσίευση: 14 October 2019
Η ακμή προσβάλλει 1 στα 10 άτομα παγκοσμίως από τα οποία το 40% είναι γυ
ναίκες.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε ένα δείγμα 6700 ατόμων από Ευρώπη και Αμερική ,διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν ακμή κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών ,αναψυκτικών,χυμών ,σοκολάτα και γενικότερα κάθε είδους γλυκά από τον υπόλοιπο πληθυσμό
Επίσης ένα ποσοστό 7με 10 % καταναλώνει πρωτεΐνες ορού γάλακτος και αναβολικά.
Οι τροφές λοιπόν που πρέπει να αποφεύγουν άτομα που έχουν ακμή είναι :
- Αποξηραμένα φρούτα,ζυμαρικά ,δημητριακά,μπισκότα,κράκερς κλπ λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη .
- Γάλα με 0% λιπαρά.Οι εταιρείες παραγωγής γάλακτος όταν αφαιρούν το λίπος από το γάλα,προσθέτουν περισσότερες πρωτεΐνες γάλακτος και καζείνη για να έχει πιο παχειά υφή,οι οποίες όμως ενοχοποιούνται για επιδέινωση της ακμής.
- Θαλασσινά ,γαρίδες,αστακός ,επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου,το οποίο είναι μεν ευεργετικό για τον οργανισμό μας αλλά όχι για την ακμή.Μην αποφεύγετε το ψάρι ,αλλά προτιμήστε αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά όπως σολωμός,σαρδέλες.
- Σοκολάτα γάλακτος.Περιέχει κρέμα γάλακτος,ζάχαρη και τρανς λιπαρά .
- Χυμούς φρούτων.Ακόμοι και οι φρέσκοι περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες .
- Μη βιολογικό κρέας .Το πρόβλημα εδώ δεν είναι το κρέας αλλά τα αντιβιοτικά που περιέχονται στο μη βιολογικό κρέας που μπορούν να διαταράξουν τη χλωρίδα και να καταστρέψουν τα <καλά μικρόβια> που προστατεύουν το δέρμα μας.
- Τα αλκοολούχα κοκτέιλ,επειδή προκαλούν φλεγμονή και περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.Επίσης το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι πόροι του δέρματος .Είναι προτιμότερο να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που περιέχει ρεσβερατρόλη που είναι αντιοξειδωτική και οι μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι ότι καλύτερο για το δέρμα μας.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και το άγχος είναι επίσης δύο παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή.