Truck ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Για παραγγελίες και συμβουλές καλέστε στο 210 99 11 558
×
Greek_flag

Καλώς ήλθατε στο pharmagoods.gr

Truck

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Είναι COVID ή Γρίπη;

Article_show_image_2af03942-97fa-4e0c-a5b5-e21aa19ab5eb

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ A A

Δημοσίευση: 12 December 2021

Οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη και το COVID-19 δεν είναι ίδιοι, και οι ασθένειες είναι επίσης διαφορετικές. Αλλά έχουν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Από τα συμπτώματα και μόνο, "δεν υπάρχει πραγματικά κανένας καλός τρόπος να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από τη μόλυνση από τον COVID".

Και οι δύο μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους.Και οι δύο ιοί πολλαπλασιάζονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Όταν τα άτομα που έχουν μολυνθεί βήχουν ή μιλούν, τα φορτωμένα με ιούς σταγονίδια αποβάλλονται. Κάποιος που αναπνέει αυτά τα σωματίδια μπορεί να αρρωστήσει.

Το COVID-19 και η γρίπη έχουν πολλά κοινά σημεία και συμπτώματα, όπως:

  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Ναυτία ή έμετος, αλλά αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Πονόλαιμο
  • Κούραση

Αλλά ο SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτικός από τους ιούς της γρίπης επειδή είναι νέος για τον άνθρωπο. «Επειδή η γρίπη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μερική ανοσία είτε με εμβολιασμό είτε λόγω προηγούμενης έκθεσης στη γρίπη, γι' αυτό και η συντριπτική πλειονότητα από εμάς δεν αρρωσταίνει πολύ».

Και οι δύο ιοί μπορούν να μεταδοθούν από μολυσμένα άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα.Το CDC λέει ότι ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον COVID-19 θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό περίπου δύο ημέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα σε σύγκριση με μία ημέρα για τα περισσότερα άτομα με γρίπη. Και τα άτομα με COVID-19 θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά περισσότερο από την έναρξη των συμπτωμάτων - τουλάχιστον 10 ημέρες σε αντίθεση με επτά ημέρες με τον ιο της γρίπης .

Ενώ και οι δύο ασθένειες μπορεί να είναι θανατηφόρες, ο SARS -CoV-2 έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από τότε που εμφανίστηκε. 

Τόσο ο COVID-19 όσο και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • Πνευμονία
  • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας
  • Οργανική ανεπάρκεια
  • Καρδιακές προσβολές
  • Φλεγμονή της καρδιάς ή του εγκεφάλου
  • Εγκεφαλικό
  • Θάνατος

Επίσης, και οι δύο ασθένειες δεν στοχεύουν εξίσου τους ανθρώπους. «Πιθανώς η κύρια διαφορά μεταξύ γρίπης και COVID είναι η συμπεριφορά της νόσου σε πολύ μικρά παιδιά». «Τα πολύ μικρά παιδιά φαίνεται να έχουν κάπως λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID». Η γρίπη, από την άλλη πλευρά, «στην πραγματικότητα τείνει να κάνει τα πολύ μικρά παιδιά πολύ άρρωστα».

Το CDC απαριθμεί αρκετές υποκείμενες παθήσεις που κάνουν κάποιον πιο πιθανό να αρρωστήσει σοβαρά από το COVID-19. Ανάμεσά τους είναι και οι καρδιακές παθήσεις.

Υπήρξαν πολλές μελέτες που εξετάζουν τους προγνωστικούς παράγοντες όσων είχαν σοβαρή λοίμωξη, ΜΕΘ, νοσηλεία και θάνατο.«Και η καρδιαγγειακή νόσος ήταν ένας από τους ισχυρούς ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές και θνησιμότητα που σχετίζονται με τον COVID».

Και οι δύο ιοί αποτελούν επίσης σοβαρό κίνδυνο για την καρδιά και τον εγκέφαλο. Μια μελέτη του 2018 στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν έξι φορές υψηλότερος την εβδομάδα αφότου κάποιος διαγνώστηκε με γρίπη. Με το COVID-19, μπορεί να προκληθεί καρδιακή βλάβη. Η γρίπη έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως και το COVID-19.

Τόσο η γρίπη όσο και ο COVID-19 προκαλούν παρόμοιες αντιδράσεις στο σώμα.Κάθε ασθένεια «ευαισθητοποιεί ή ανεβάζει στροφές το ανοσοποιητικό σύστημα», πυροδοτώντας φλεγμονώδεις αποκρίσεις καθώς οι αμυντικοί μηχανισμοί του σώματος προσπαθούν να εξαλείψουν τους εισβολείς.

Και οι δύο ιοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν τα αιμοπετάλια να γίνουν υπερκινητικά ή επιπλέον κολλώδη, οδηγώντας σε θρόμβους .

Ευτυχώς, παρόμοια μέτρα προστατεύουν και από τις δύο ασθένειες. Η χρήση μάσκας και η απόσταση βοηθούν να σταματήσει η εξάπλωση των ιών του αναπνευστικού. Το ίδιο και το συχνό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 

Και μετά υπάρχουν εμβόλια.

Το CDC συνιστά ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 για όλους από 12 ετών και άνω. Τρία εμβόλια είναι προς το παρόν διαθέσιμα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες .Τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αρρωστήσει, ειδικά με τη σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει νοσηλεία και θάνατο.

Το CDC συνιστά επίσης σχεδόν σε όλους 6 μηνών και άνω να κάνουν εμβόλιο γρίπης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά προβλήματα και οποιαδήποτε άλλη αιτία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Τα στελέχη της γρίπης εξελίσσονται, επομένως τα εμβόλια επαναδιαμορφώνονται κάθε χρόνο. Τα φετινά εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από τους τέσσερις ιούς της γρίπης που είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν κατά την επερχόμενη σεζόν.

Όμως η σύγχυση παραμένει. Σύμφωνα με μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα 1.000 ενηλίκων των ΗΠΑ που διεξήχθη για την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το 27% πίστευε εσφαλμένα ότι μπορεί να κολλήσετε τη γρίπη από το εμβόλιο. Και το 12% πίστευε ότι δεν μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα εμβόλιο κατά του COVID-19 και της γρίπης. Αλλά μπορείτε, λέει το CDC. Και χρειάζεσαι και τα δύο.

«Το εμβόλιο για τον COVID-19 δεν πρόκειται να σας προσφέρει διασταυρούμενη προστασία από τη γρίπη και το εμβόλιο της γρίπης δεν πρόκειται να σας προστατεύσει καθόλου από τον COVID-19».

Μαζί, προσφέρουν ένα επίπεδο προστασίας, επειδή "όποτε παθαίνεις μία μόλυνση, αυτό αποδυναμώνει το σώμα σου και σε κάνει πιο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις. Επομένως, θέλουμε να προστατεύεσαι και από τις δύο."

Η εμφάνιση οποιασδήποτε ασθένειας ενέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο συνολικά από οποιαδήποτε από τις εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές από τα ίδια τα εμβόλια για τον COVID-19 και τη γρίπη. Και κάνουν περισσότερα από το να βοηθούν στην προστασία του εμβολιασμένου ατόμου – προστατεύουν την υγεία των γύρ

 

Αν είσαι νέος και υγιής, είναι αλήθεια ότι μπορεί να μην αρρωστήσεις πολύ από τη γρίπη».Αλλά με το να εμβολιαστείτε, μειώνετε τις πιθανότητες να έχετε μια ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη και να τη μεταδώσετε σε άλλους». Αυτό προστατεύει άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια, όπως άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή ανοσοκατεσταλμένα.