Truck ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Για παραγγελίες και συμβουλές καλέστε στο 210 99 11 558
×
Greek_flag

Καλώς ήλθατε στο pharmagoods.gr

Truck

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Διατροφή … εν όψει διακοπών, 6 απλά βήματα για να φροντίσετε το σώμα σας

Article_show_image_shutterstock_100830280

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ A A

Δημοσίευση: 30 July 2013

1. Προστατέψτε την καρδιά σας από τη ζέστη αποφεύγοντας τα ζωικά λιπαρά:

Τις ζέστες ημέρες του καλοκαιριού φροντίστε ιδιαιτέρως την υγεία του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε τα πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά. Ταυτόχρονα, πιείτε άφθονο νερό και καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα. (πχ. φρούτα, λαχανικά)

2. Αποφύγετε την ατονία του καλοκαιριού με βιταμίνες και ηλεκτρολύτες:

οι υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού και οι αλλαγές στα ωράρια της καθημερινότητας συχνά προκαλούν στον οργανισμό υποτονικότητα κι εξάντληση. Αποκτήστε την ενέργεια που χρειάζεστε, τρώγοντας ελαφριά κι απλά φαγητά (φαγητά που δε συνδυάζουν πολλά διαφορετικά συστατικά και δεν περιέχουν πολλά λίπη), κάντε μικρά και συχνά γεύματα για να αφομοιώνονται καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να κουράζεται ο οργανισμός, περιορίστε τη ζάχαρη και καταναλώστε άφθονους φρεσκοστιμμένους χυμούς λαχανικών και φρούτων. Δοκιμάστε ελαφριά σνακ που συνδυάζουν νερό, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες (πχ. χυμός φρέσκων φρούτων και 1 φρυγανιά ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών)

3. Φροντίστε το δέρμα σας με πολυακόρεστα λιπαρά και λιποδιαλυτές βιταμίνες:

Το δέρμα είναι η πρώτη ασπίδα κατά του ήλιου και ταλαιπωρείται ιδιαίτερα αυτήν την εποχή. Οι φρέσκοι χυμοί, το μεταλλικό νερό και τα πολύχρωμα λαχανικά, διατηρούν την υδατική ισορροπία του δέρματος. Επίσης, τρόφιμα πλούσια σε ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι σαρδέλες και οι ξηροί καρποί (προσοχή στην ποσότητα γιατί παχαίνουν!) ενισχύουν το μεταβολισμό των κυττάρων του δέρματος. Ιδιαίτερα θρεπτικά για το δέρμα είναι επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρότα, το σέλινο, η μελιτζάνα και το σπανάκι.

4. Προλάβετε το φαινόμενο της φωτογήρανσης με αντιοξειδωτικά:

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή έκθεση στον ήλιο προκαλεί κυτταρική γήρανση, διότι συσσωρεύονται στο σώμα ελεύθερες ρίζες και υφίσταται ο οργανισμός οξειδωτικό στρες. Ειδικά για το δέρμα, η συσσώρευση ελευθέρων ριζών εμποδίζει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και προκαλεί σχηματισμό ρυτίδων. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν την πρόωρη κυτταρική γήρανση. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι η ντομάτα, τα θαλασσινά, τα άγρια χόρτα, το τσάι, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα μούρα. Γενικότερα, ισχύει ο κανόνας των 5 χρωμάτων στο πιάτο μας

5. Καταπολεμήστε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με τρόφιμα που ρυθμίζουν την καλή κυκλοφορία των υγρών στο σώμα:

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απαντάται στο 80 - 90 % των γυναικών και το οποίο επιδεινώνεται με την ηλικία. Είναι μία νόσος του δέρματος κατά την οποία συσσωρεύεται νερό και λίπος  κάτω από το δέρμα και ταυτόχρονα χάνεται η ελαστικότητά του. Αποφύγετε τη ζάχαρη και το αλάτι και πίνετε συχνά χυμούς λαχανικών και νερό. Προτιμήστε λαχανικά ωμά ή στον ατμό, ώστε να επωφελείστε πλήρως των θρεπτικών συστατικών και σε καμία περίπτωση κονσερβοποιημένα. Καταναλώστε παντζάρια, κολοκύθια, μούρα, κοτόπουλο ψητό, καστανό ρύζι και κρίθινα παξιμάδια. Ταυτόχρονα αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα το κολύμπι και αποφύγετε τα συνθετικά και τα πολύ στενά ρούχα.

6. Αντισταθείτε στους πειρασμούς που βλάπτουν την υγεία και τη σιλουέτα σας με έξυπνους τρόπους:

Περιορίστε τα τηγανητά μεζεδάκια, επιλέγοντας ψητά θαλασσινά, αχνιστά χόρτα και ψητά λαχανικά. Προτιμήστε λευκό κρασί ή 1 ποτήρι παγωμένη μπύρα (πλούσια σε αντιοξειδωτικά και τα δύο) από τα σκληρά ποτά και τα γεμάτα ζάχαρη cocktails. Αποφύγετε τα παγωτά αμερικάνικου τύπου (φτιάχνονται με κρέμα γάλακτος αντί για γάλα) και επιλέξτε σορμπέ ή παγωτά light χαμηλά σε λιπαρά.  


Καλοκαιρινοί σύμμαχοι της υγείας και της ομορφιάς
Σύκα, δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα σύκα είναι γνωστά για τις μαλακτικές και τις υπακτικές τους ιδιότητες και αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, καλίου και φωσφόρου.

Καρπούζι, πεπόνι: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C και σε κάλιο. Παρόλη τη γλυκιά γεύση τους αποδίδουν λίγες θερμίδες, επίσης είναι διουρητικά και συμβάλλουν κατά της δυσκοιλιότητας. Φαίνεται ότι το πεπόνι συμβάλλει κατά της αρθρίτιδας, των ρευμα¬τι¬σμών και των παθήσεων της χολής.   

Σταφύλια: Ευδοκιμούν στο τέλος του καλο¬καιριού, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C και σε αντιοξει¬δωτικές ουσίες.

Ροδάκινα: Αποτελούν σημα¬ντι¬κή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και Α.

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α και σε κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Περιέχουν β-καρο¬τίνη, η οποία είναι αντιοξει¬δωτική.

Κεράσια: Περι¬έχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνη C. Επίσης, είναι ισχυ-ρά αντιοξειδωτικά γιατί είναι πλού¬σια σε φλαβονοειδή.

Ντομά¬τες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και λυκοπένιο (ιδιαίτερα οι μαγειρεμένες) και επομένως έχουν ιδιαιτέρως αντιοξειδωτικές ικανότητες. Επίσης, περιέχουν βι¬τα-μίνες Α και Β και μέταλλα όπως φώσφορο και ιώδιο. Οι ντομάτες φαίνεται ότι βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας και των ρευματισμών, ενώ ο χυμός τους ωφελεί το δέρμα.

Σπανάκι: Πλούσιο σε καροτίνη, φυλικό οξύ, σίδηρο και χλωροφύλλη. Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και είναι καλό διουρητικό και τονωτικό.

Παντζάρι: Περιέχει σίδηρο, φώσφο¬ρο, ιώδιο, ασβέστιο, χαλκό και βιταμίνες Β. Έχει υπακτικές και αιμο¬ποιητικές ιδιότητες.

Κολοκυθάκια και μελιτζάνες: Είναι διουρητικά και υπακτικά. Τα κολοκυθάκια είναι πλού¬σια σε β-καροτίνη

Μπάμιες: είναι δημοφιλείς στη χώρα μας λαδερές με ντομάτα ή μαγειρεμένες με κοτόπουλο. Προέρχονται από την Αφρι¬κή και ενδείκνυνται για όσους πά¬σχουν από αρθριτικά και δυσκοιλιότητα.     

Φασολάκια: Λαδερά ή σαλάτα καταναλώ¬νονται πολύ το καλοκαίρι. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Β.

Άγρια χόρτα: Τα ραδίκια είναι τονωτικά και δρουν ευεργετικά στην πέψη, τη χώνευση και το συκώτι. Επίσης, είναι υπακτικά και περιέχουν βιταμίνες Β. Το ίδιο θρεπτικά είναι τα βλίτα, η γλιστρίδα και τα υπόλοιπα χόρτα της ελληνικής φύσης.
   

                        Καλές διακοπές !!!


Mαρίνα Mουγκρίδου, MSc

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
MSc in Health Psychology
University of Central Lancashire

Επιστημονική συνεργάτης της Αθηναϊκής κλινικής