Truck ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Για παραγγελίες και συμβουλές καλέστε στο 210 99 11 558
×
Greek_flag

Καλώς ήλθατε στο pharmagoods.gr

Truck

ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Για παραγγελίες άνω των 39 €

Για παραγγελίες άνω των 2 κιλών (εντός Αττικής & εκτός Αττικής) για πιο ογκώδη πακέτα προηγείται συνεννόηση με το pharmagoods.gr λόγω της διαφοροποίησης των εξόδων αποστολής.

Αλλεργίες της Άνοιξης και πώς αντιμετωπίζονται

Article_show_image_4bb5f11ca96d171786182b54bac59d9f

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ A A

Δημοσίευση: 11 March 2019

Για τους περισσότερους, η άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου καθώς, εκτός της φύσης που αναγεννιέται, προμηνύει την πολυπόθητη  έλευση του καλοκαιριού! Για αρκετούς ανθρώπους, ωστόσο, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των αλλεργιών, η περίοδος αυτή ισοδυναμεί με «μαρτύριο», αφού, αντί να βγουν για να χαρούν τη φύση, πολλοί προτιμούν να κλειστούν στο σπίτι τους.

Oι πιο συχνές αλλεργίες

«Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα», σημειώνει ο ιατρός κ. Κωνσταντίνος Δ. Δαρδαγιαννόπουλος. Πώς όμως θα τις αναγνωρίσουμε; «Τα κύρια συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι αφενός τοπικά (καταρροή, φτάρνισμα, κνησμός στη μύτη  και ρινική συμφόρηση, το οποίο οδηγεί συχνά σε μειωμένη ή και κατασταλμένη όσφρηση), αφετέρου συστηματικά. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσφορία και αδιαθεσία, ανορεξία,  ακόμη και σε αϋπνία.  Πολλές φορές, στην αρχή της νόσου, ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι περνάει μία ίωση, χωρίς όμως να ανεβάζει πυρετό και χωρίς πόνους σε μύες ή οστά – αυτό διαφοροποιεί κλινικά την αλλεργία από μία λοίμωξη. Επίσης, οι εκκρίσεις της μύτης παραμένουν διάφανες.  Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, που στην αλλεργική φάση του ασθενούς, έρχεται να προστεθεί μια ιογενής ή βακτηριακή ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα, και εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως χρωματιστές βλέννες, πόνος στην μύτη ή στα ιγμόρεια».

► Ποιοι είναι οι «ένοχοι»;

Η εμφάνιση μιας αλλεργίας σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου έχει «λοξοδρομήσει», ότι αντιδρά δηλαδή σε φιλικά ή ουδέτερα στοιχεία του περιβάλλοντος π.χ. άνθη, γύρη. «Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές, έχουν ενοχοποιηθεί μεταξύ άλλων οι χημικές ουσίες που μας περιβάλλουν (στον αέρα, στην τροφή), τα φάρμακα που καταναλώνουμε, η έλλειψη επαρκούς θηλασμού, η κληρονομικότητα», τονίζει ο ειδικός. Όσον αφορά όμως στις ανοιξιάτικες αλλεργίες, κύριος ένοχος είναι συνήθως η γύρη. Συγκεκριμένα:

  • Η γύρη από τα αγριοσιτηρά, γρασίδι  και καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαΐου.
  • Η γύρη από τα δέντρα (ελιά, κυπαρίσσι, πλάτανος, έλατο, πεύκο), στα τέλη Απριλίου και Μαΐου.
  • Η γύρη του φυτού περδικάκι, που ανθίζει από τον Μάρτιο έως τα τέλη Μαΐου.
  • Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης βλάστησης, υγρασίας και θερμοκρασίας.
  • Η εντυπωσιακή αύξηση των ακάρεων της οικιακής σκόνης.

 Xρήσιμες συμβουλές για να μην αρχίσετε τα... «αψού»!

  1. Αποφύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, τις «ώρες αιχμής», όταν δηλαδή η ατμόσφαιρα είναι «φορτωμένη» με γύρη, όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
  2. Οι διαδρομές και τα ταξίδια με αυτοκίνητο, είναι προτιμότερο να γίνονται με τα παράθυρα κλειστά. Αν ζεσταίνεστε, χρησιμοποιήστε το σύστημα κλιματισμού.
  3. Φροντίστε να αερίζετε το σπίτι σας το πρωί (έως τις 9.00 π.μ.). Μετά, κλείνετε τα παράθυρα.
  4. Φροντίστε για τη σωστή καθαριότητα του σπιτιού σας, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν την κατάστασή σας.
  5. Μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας, και κράνος όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος στα αλλεργιογόνα από τη μύτη και το στόμα.Όταν επιστρέφετε από τη βόλτα σας, αερίζετε τα ρούχα σας  

  Πώς αντιμετωπίζονται :   

Για τη ρινίτιδα, ο γιατρός θα σας συστήσει

 ρινικά σπρέι,συμπληρώματα για αλλεργίες

και αντιισταμινικἀ.

Για την επιπεφυκίτιδα, θα σας χορηγήσει αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ για το άσθμα θα σας δώσει εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, σπρέι κορτιζόνης και αντιλευκοτριενικά δισκία.

Ειδικότερα, όσον αφορά το άσθμα, επειδή μπορεί να εκδηλωθεί σοβαρή αναπνευστική κρίση με έντονη δύσπνοια, μπορεί να χρειαστεί και κορτιζόνη σε εισπνοές με νεφελοποιητή, σε χάπια ή ενέσεις. Αυτή η αγωγή έχει ως στόχο να περιοριστούν τα συμπτώματα, αλλά και να προληφθούν οι τυχόν επιπλοκές (ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, χρόνιο άσθμα κ.ά.). Αν, όμως, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι αλλεργίες και τα προβλήματα επιμένουν να σας ταλαιπωρούν, μπορείτε να κάνετε απευαισθητοποίηση. Με αυτήν παίρνετε -υπό την καθοδήγηση του αλλεργιολόγου σας- αυξανόμενες δόσεις του αλλεργιογόνου παράγοντα για αρκετό διάστημα μέχρι να τον συνηθίσει ο οργανισμός σας, ώστε αργότερα, όταν θα έρχεστε σε επαφή με αυτόν, να μην παρουσιάζετε καθόλου συμπτώματα.Τα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα που η υγεία τους δεν επιτρέπει τη χρήση φαρμάκων και κορτιζόνης ή σε ειδική ομάδα πληθυσμού όπως παιδιά και .έγκυες/θηλάζουσες.

Τα προβιοτικά είναι ο απαραίτητος σύμμαχός του οργανισμού μας στις περιόδους που γίνεται λήψη αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών ή κορτικοειδών. Συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού!Σημαντική αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση έχουν εντοπίσει επιστήμονες στην κουερσετίνη, ένα βιοφλαφονοειδές, που βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα εσπεριδοειδή, αλλά και στα μήλα.

Η κουερσετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, χρήσιμο σε περιπτώσεις αλλεργιών, αφού εμποδίζει την απελευθέρωση των ισταμινών που προκαλούν αυξημένη παραγωγή βλεννών, φτέρνισμα και δάκρυα.