Δημοσίευση: 28 May 2018
Σε περιόδους εξετάσεων που συνοδεύονται και από έντονο άγχος ,οι μαθητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε κάποια θρεπτικά συστατικά που μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις.
Να δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά και να προσπαθήσουμε να τα συμπεριλάβουμε στην διατροφή των μαθητών και των φοιτητών.
- Ω3 λιπαρά οξέα :Βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους,στην αύξηση της πνευματικής απόδοσης,στη μνήμη και στην βελτίωση της διάθεσης.Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια,στο ελαιόλαδο,ταχίνι,ξηρούς καρπούς,κρόκο αυγού,αβοκάντο.
- Αμινοξέα:Απαραίτητα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.Το πιο σημαντικό από αυτά για την καλή απόδοση των μαθητών είναι η τρυπτοφάνη,που τη βρίσκουμε στα τυριά,στη γαλοπούλα,στα ψάρια,όσπρια και ξηρούς καρπούς.
- Αντιοξειδωτικά:Kαταπολεμούν τις επιβλαβείς για τα κύτταρά μας ελεύθερες ρίζες που παράγονται ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες,όπως είναι η εξεταστική περίοδος.Υπάρχουν εν αφθονία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
- Σύμπλεγμα Βιταμινών Β:Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος,στην αύξηση της πνευματικής λειτουργίας και της ενέργειας.Υπάρχουν στα δημητριακά,όσπρια,γαλακτοκομικά,κρέας,ψάρια και λαχανικά.
- Γλυκόζη:Είναι η πηγή ενέργειας και η τροφή του εγκεφάλου.Απαραίτητη σε όσους διαβάζουν εντατικά.Είναι σημαντικό η λήψη της να γίνει από πηγές ωφέλιμων υδατανθράκων όπως ψωμί ολικής άλεσης,βρώμη,αναποφλοίωτο ρύζι,ζυμαρικά ολικής άλεσης,πατάτες,όσπρια,φρούτα,λαχανικά και μέλι.
- Μαγνήσιο:Αυξάνει την συγκέντρωση,μειώνει το στρες και την κόπωση.Πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά,τα καρύδια,τα όσπρια,τα δημητριακά ολικής άλεσης,οι μπανάνες,το αβοκάντο,το σπανάκι,τα μανιτάρια και η σοκολάτα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο (πικρή σοκολάτα)
- Σίδηρος:Είναι απαραίτητος για την οξυγόνωση του εγκεφάλου.Η έλλειψη του προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης,κόπωση,νευρικότητα.Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και τα κόκκινα κρέατα.Επίσης στα όσπρια,αυγά,πουλερικά,ψάρια,αποξηραμένα φρούτα και στα σκούρα πράσινα λαχανικά.
- Τα κεράσια είναι ένα φρούτο που μπορεί να βοηθήσει πολύ σε περιόδους αυξημένης πνευματικής κόπωσης.Περιέχουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε και επιπλέον βιταμίνη C,Ββταμίνη Α,ανθοκυανιδίνες και φυτοστερόλες.
Κατά την περίοδο των εξετάσεων είναι καλό οι μαθητές να αποφεύγουν τα μεγάλα γεύματα,τα προκατασκευασμένα γεύματα,τα φαστ φουντ και τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.Επίσης να μην συνδυάζουν ποτέ διάβασμα με φαγητό!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ